Må jeg bruge billeder jeg har fundet i Google?

De fleste gør det når de skal bruge et billede af et eller andet; går ind på Googles Image search, søger på det de skal bruge et billede om, og kigger resultaterne igennem. Men må man egentlig bruge billederne?

Som udgangspunkt må du hverken bruge tekst eller billeder uden at have tilladelse til det fra dem der ejer billedet eller teksten.

Men hvordan får jeg så fat i nogle billeder jeg må bruge?

Du finder et billede på Google, og gerne vil bruge det, så start med at gå ind på den hjemmeside Google har fundet det på. Der finder du ud af hvem der har billedet, og hvis det er et af de mange store billedsites der eksisterer, så står der typisk også noget omkring priser og rettigheder. Der er også en masse gratis billeder, som fotografer har lagt ud under forskellige licenser, som gør at du gratis må benytte billederne, hvis du ellers overholder deres betingelser. Det betyder ofte at du skal nævne fotografen der hvor du bruger billedet, eller at du kun må bruge billedet i særlige tilfælde.

Og ellers har de fleste idag et kamera i telefonen. Så måske man selv kan tage det billede man har brug for?

Hvad nu hvis det er en privat hjemmeside billedet bliver brugt på?

Hvis det er en privat person der har lagt et billede op på hjemmesiden, og det ellers er et de selv har taget, eller har rettigheder til, så er det nemmeste at kontakte dem for at høre dem om du må bruge det.